تخم نطفه دار شترمرغ
موفقیت یک مرکز پرورش شترمرغ در گرو میزان تولید تخم نطفه دار شترمرغ است چون تقریباً همه می دانند که بودجه مورد نیاز برای خرید تخم نطفه دار در مقایسه با شترمرغ کمتر است و افراد علاقمند به پرورش شترمرغ در تلاش هستند که کار خود را با خرید تخم نطفه دار این پرنده شروع کنند. البته، شروع این کار نیازمند یادگیری برخی از تکنیک ها است که بدون آنها نه تنها به درآمد ایده آل خود نمی رسید بلکه به خاطر پایین بودن نرخ هچ تخم ها، با ضرر مواجه می شوید. تخم نطفه دار این پرنده برای تبدیل شدن به جوجه و افزایش جمعیت گله نیازمند شرایط نگهداری و جوجه کشی خاصی است که سهل انگاری در هر کدام مرگ جنین یا تولید جوجه بیمار را به همراه خواهد داشت. ما در این مقاله، علاوه بر بررسی ویژگی ها و شرایط پرورشی، اطلاعات لازم برای داشتن یک دوره جوجه کشی تخم شتر مرغ را نیز در اختیار شما قرار می دهیم. به یاد داشته باشید که تخم نطفه دار این پرنده سرمایه شما است و اگر نتوانید از این سرمایه به بهترین نحو استفاده کنید، ضرر اقتصادی بزرگی در انتظار شما خواهد بود. اکنون، ادامه مطلب را مطالعه بفرمایید تا آمادگی لازم برای قدم برداشتن در این مسیر را پیدا کنید:
آشنایی مختصر با شترمرغ
شترمرغ بزرگ ترین پرنده زنده جهان است که با ویژگی های فوق العاده خود در بین پرورش دهندگان به محبوبیت بالایی رسیده است. این پرنده به مرور زمان قدرت پرواز خود را از دست داده است ولی به دلیل پا های بسیار قدرتمند، عملکرد فوق العاده ای در دویدن دارد. از نژاد های مختلف شتر مرغ می توان به شترمرغ ماسایی و شترمرغ گردن آبی اشاره کرد. شترمرغ ها برای تهیه گوشت، تخم، پر و پوست، جزو ارزشمند ترین پرنده ها هستند که در بین شترمرغ ها، شترمرغ های گردن آبی برای پرورش مناسب هستند چون علاوه بر گوشت دهی زیاد، بدن آن ها در برابر شرایط آب و هوایی مختلف مقاومت زیادی از خود نشان می دهد.
پرورش دهندگان به دلیل داشتن گوشت سالم و کم چرب، پوست ارزشمند، روغن بسیار مفید برای مواد آرایشی و پر های گران قیمت تمایل زیادی به نگهداری شترمرغ ها دارند. همین کارایی زیاد باعث شده است که پرورش دهندگان زیادی نسبت به خرید تخم نطفه دار شترمرغ اقدام کنند و از مزایای پرورش شترمرغ بهره مند شوند.
شترمرغ ها به طور معمول از گیاهان، ریشه ها و دانه تغذیه می کنند اما حشرات، مارمولک ها و سایر موجودات زیستگاه نیز جزو رژیم غذایی این پرنده زیبا هستند.
برخی از نکات مهم در زمینه پرورش شترمرغ
زمین
شترمرغ جثه بزرگی دارد و همین ویژگی باعث می شود که فضای نگهداری آنها بزرگ تر باشد. نگهداری جوجه شترمرغ یک روزه، پرورش پرنده های بالغ و جوجه کشی تخم نطفه دار این پرنده ، هر کدام نیازمند بخش جداگانه ای هستند ولی در حالت کلی، برای هر 20 جوجه شترمرغ یک فضای 20 در 10 متر و برای 3 شترمرغ بالغ فضای 30 در 50 متر کافی است.
تغذیه
مصرف غذایی روزانه هر شترمرغ 2900 گرم است و با توجه به جمعیت گله، تقریباً 75 درصد هزینه پرورش مربوط به هزینه تامین خوراک است ولی این نکته را به خاطر بسپارید که تخم نطفه دار شترمرغ با درصد باروری بالا زمانی تولید می شود که شترمرغ های مولد بدن قوی و سالمی داشته باشند و سلامتی یک بدن در گرو شرایط نگهداری و برنامه غذایی مناسب است.
بهداشت
این پرنده زیبا علاقه زیادی به مصرف همزمان آب و غذا دارد به همین خاطر سعی کنید به طور منظم ظرف آب را تمیز کنید و آب سالم و تمیزی را در اختیار آن قرار دهید.
برخی از نکات مهم در زمینه جوجه کشی تخم نطفه دار شترمرغ
- بعد از خرید تخم های نطفه دار با کیفیت، باید با شرایط نگهداری و جوجه کشی آن ها آشنایی داشته باشید تا بتوانید محیط مناسبی برای جوجه کشی آن ها فراهم کنید و کار پرورش شترمرغ خود را توسعه دهید:
- اگر به عنوان یک عرضه کننده یا پرورش دهنده قصد نگهداری تخم های نطفه دار را دارید، باید شرایطی را مهیا کنید که نطفه ها دچار مرگ سلولی نشوند. تخم های نطفه دار این پرنده باید حداکثر به مدت ۷ روز در معرض اشعه فرابنفش قرار بگیرند تا باکتری های موجود روی پوسته و محیط به طور کلی از بین بروند.
- دمای ایده آل برای دوره نگهداری تخم نطفه دار شترمرغ بین ۱۷ و ۲۱ درجه سانتی گراد است. میزان رطوبت نسبی این دوره باید به حدی باشد که آب محتویات تخم ها بیش از حد اتلاف نشود. رطوبت نسبی ایده آل برای دوره نگهداری، ۳۵ درصد است.
- دوره جوجه کشی تخم نطفه دار این پرنده تقریباً ۴۲ روز طول می کشد. اما این نکته را نیز به یاد داشته باشید که طول دوره جوجه کشی به دما وابسته است و می تواند کم و زیاد شود. دمای ایده آل برای دوره جوجه کشی تخم نطفه دار این پرنده ۳۶٫۵ – ۳۶ درجه سانتی گراد است. همچنین جنین ها برای داشتن یک دوره جوجه کشی موفق به ۳۰ درصد رطوبت نیاز دارند.
- تخم ها باید حداقل دو بار در روز (۸ تا ۱۰ بار بهتر است) چرخانده شوند و این کار باید تا روز ۳۹ ام ادامه پیدا کند.
- نور آزمایی یکی دیگر از اقدامات اصلی دوره جوجه کشی تخم نطفه دار این پرنده است چون حضور تخم های بدون نطفه در کنار تخم های نطفه دار به ضرر جنین های در حال رشد می باشد. در صورتی که این کار را بعد از دو هفته انجام دهید به نتایج مطلوب تری خواهید رسید.
ویژگی های اصلی تخم شترمرغ: شترمرغ از بزرگ جثه ترین پرندگان موجود در کره زمین است. تخم این پرنده هم علاوه بر این که ارزش غذایی بالایی دارد از وزن و اندازه بزرگتری نسبت به تخم های سایر پرندگان برخوردار است به طوری که وزن آن حدود 25 برابر تخم 60 گرمی یک پرنده معمولی است. به طور معمول یک تخم شترمرغ حدود 1000 تا 1200 گرم وزن، 17 تا 19 سانتی متر طول و 14 تا 15 سانتی متر عرض دارد. محتویات درون تخم نطفه دار شترمرغ از سه قسمت زرده، سفیده، نطفه و زرده بند تشکیل شده است. نطفه در داخل تخم نطفه دار شترمرغ بر روی زرده قرار می گیرد و در فرایند جوجه کشی از آن تغذیه می کند. نطفه تنها عضو زنده تخم است که در داخل تخم نطفه دار وجود دارد. کیفیت نطفه به عوامل مختلفی از جمله تغذیه ، سن ، نژاد و ضریب نر به ماده در مزرعه پرورش شترمرغ بستگی دارد. زرده قسمتی از محتویات درون تخم است که مواد غذایی تخم نطفه دار در درون آن قرار دارد. جنین در حین رشد در داخل تخم نطفه دار از محتویات درون زرده تغذیه می کند و پس از این که جوجه به اندازه کافی رشد کرد و آماده خروج از تخم است ، انرژی لازم برای نوک زدن جوجه به پوسته تخم را فراهم میکند.
سفیده یا آلبومین یک ماده آبکی است که اطراف زرده را پوشانده است. این ماده باعث مرطوب شدن جنین شده و از خشک شدن آن جلوگیری میکند. سفیده خاصیت ضد میکروبی دارد و تاحدودی از رشد باکتری و میکروب در داخل تخم شترمرغ جلوگیری میکند. سفیده از سه قسمت رقیق داخلی ، رقیق خارجی و غلیظ تشکیل شده است. اما یک قسمت دیگر در داخل تخم نطفه دار شترمرغ وجود دارد که به شالاژ یا زرده بند معروف است. زرده بند در اطراف زرده قرار می گیرد و آن را در قسمت وسطی تخم شترمرغ نگه می دارد. زرده بند یا شالاژ نقش بسیار مهمی در تخم نطفه دار دارد زیرا از جابجا شدن زرده و چسبیدن آن به پوسته جلوگیری میکند. پوسته شترمرغ از سه قسمت پوسته آهکی ، کوکیتل و غشا تشکیل شده است. پوسته آهکی رنگی شبیه به سفید مایل به زرد دارد و بر روی آن خلل و فرج موجود است. عناصر سازنده پوسته تخم شترمرغ دقیقا مشابه عناصری است که در پوسته مرغ وجود دارد و از ضخامتی به اندازه 2 تا 3 میلی متر برخودار است. این امر باعث شده است که تخم شترمرغ از استحکام نسبتا بالایی برخوردار باشد به طوری که وقتی انسان بر روی آن می ایستد دچار شکستگی نمیشود.
یکی از اصلی ترین وظایف پوسته تخم شترمرغ جلوگیری از وارد شدن ضربه به داخل محتویات درون آن است. همچنین پوسته تخم از وارد شدن عوامل میکروبی و باکتریایی به داخل تخم جلوگیری می کند. پوسته تخم شترمرغ دارای سوراخ هایی بر روی سطح خود است که وظیفه ورود و خروج اکسیژن ، دی اکسید کربن و آب به داخل تخم را بر عهده دارد. اگرچه از تخم های نطفه دار شترمرغ برای جوجه کشی استفاده میشود ، می توان از تخم های بدون نطفه آن برای تولید و ساخت نیمرو و کیک استفاده کرد. تخم شترمرغ از لحاظ داشتن چربی و کلسترول وضعیت بهتری نسبت به تخم مرغ دارد.
یکی از دلایلی که مصرف گوشت شتر مرغ به شدت توصیه می شود.این است که گوشت این حیوان با حیوانات شکاری تفاوت بسیاری دارد. میزان چربی پائین ، ترکیب مناسب آمینو اسید ها و راند درصد بالای آمینو اسید های اشباع و غیر اشباع میزان بالای اسید لینولنیک ، میزان و مقدار آهن بالا ، دارا بودن مواد معدنی ضروری مانند روی، منیزیم و ویتامینهای B1، B2 و نیاسین همه از دلایلی خوبی گوشت شتر مرغ نسبت به سایر گوشت های قرمز می باشد.
گوشت این پرنده مزاجی گرم وخوش طعم و خشک دارد فواید دیگر ین گوشت پیدا می شود، ویتامین E است که یکی از موثرترین آنتی اکسیدان های طبیعی است.
به دلیل خواص رژیمی و ترکیبات شیمیایی مناسب گوشت شترمرغ، این محصول به بیمارانی که به تازگی بهبود یافته اند ، ورزشکاران به خصوص افرادی که دارای فعالیت طولانیمدت هستند (شناگران، دوچرخهسواران، پهلوانان، دوندگان ماراتن) توصیه میشود.
همچنین مصرف گوشت شترمرغ برای افرادی که مبتلا به ناراحتیهای قلبی، فشارخون بالا و در حال رژیم غذایی هستند نیز پیشنهاد میگردد. ساختار و طعم گوشت شتر مرغ طعم گوشت شتر مرغ بسیار شبیه به گوشت گوساله است و سالم ترین گوشت قرمز می باشد.
رفتارشناسی شتر مرغ
در محیط طبیعی شترمرغ در خارج از فصل تولید مثل گونهای اجتماعی است و گروههایی از جنس و سنین مختلف را بویژه پیرامون چالابها تشکیل می دهد.
در این محیط ها شترمرغ با انواع گوناگون حیوانات روبروست و معمولا از برخورد نزدیک با سایر حیوانات پرهیز می کند و کمتر رفتار خشن نسبت به آنها ابراز داشته و در 75 درصد از موارد با چشم پوشی یا تحمل، با سایر حیوانات برخورد می کند.
طبق تحقیقات انجام شده رفتار تمیز کردن پرو بال در طول صبح بیشتر از بعد از ظهر بوده برعکس حمام خاک در صبح خیلی کم انجام می شود اما در طول بعد از ظهر بتدریج بیشتر شده و هنگام غروب به حداکثر می رسد.
رفتار رقص والتس که توسط شترمرغ ها ی در اسارت نیز اجرا می شود بیشتر هنگام خلاصی شترمرغ ها از ترس یا مدت کوتاهی پس از خروج آنها از محل نگهداری شبانه صورت می گیرد.
هنگام خواب، شتر مرغ های بالغ مایلند سرشان را بالا نگهدارند در حالیکه جوجه های جوان دوست دارند در وضعیت دمر بخوابند.
جوجه های پرورش یافته توسط شترمرغ های دایه، رفتارهای غیرعادی مثل خوردن چوب از خود نشان نمی دهند. از جمله رفتارهای ناشی از خوراک دادن غلط جوجه ها و واکنش در برابر عوامل محیطی خاص که عمدتاً شرایط زیر حد مطلوب پرورش است، می توان به نوک زدن به پنجه و سر و نیز پرکندن با منقار اشاره کرد.
طبق بررسی انجام شده جوجه ها به محرک سبز 10 برابر بیش از محرک سفید نوک می زنند. مدفوع خواری هم در حالت وحش و هم در اسارت در جوجه ها مشاهده شده است
مقدار مصرف آب در شتر مرغ
در برخي از مناطق آب و هوايی نياز جوجه شتر مرغ ها بعد از بيرون آمدن از تخم به آب ضروري تر و بيشتر از نياز آنها به غذا ميباشد. همچنان كه ديده ميشود جوجهها ميتوانند.
در هفته اول يا تا 10 روز بعد از بيرون آمدن از تخم نطفه دار شترمرغ بدون دريافت خوراك و با استفاده از غذاي موجود در كيسه زرده زنده بماند. پيشنهاد شده است كه غذا ندادن در 2 تا 3 روز بعد از بيرون آمدن از تخم و تنها با فراهم كردن آب كافي به جوجهها،
اجازه ميدهد كه از بقاياي كيسهي زرده استفاده كند و از باقي ماندن كيسه زرده كه ممكن است منجر به عفونت شود جلوگيري كند.
اگر چه برخلاف اين بعضي معتقدند که بهتر است آب و غذا هر چه زود تر به جوجههاي ضعيف به عنوان مكمل كيسه زرده داده شود.
سندرم پژمردگي جوجه در جوجه شترمرغ هايي كه به مدت بيشتري بدون غذا نگهداري شدهاند ممكن است افزايش يابد. علائمي مانند افسردگي، بي اشتهايي و مرگ 3 تا 5 روز پس از آغاز علائم كلينيكي در شترمرغ هايي كه به سندرم پژمردگي جوجه مبتلا بودند و كمتر از 3 هفته سن داشتند ديده شده است.
طی یک کار مطالعاتی EL-Attrache و همكاران دو گروه از آدنوويروسهاي مرغي I را در سلولهاي اوليه كبدي جه شترمرغ هايي كه كمتر از 8 هفته سن داشتند و به سندرم پژمردگي جوجه مبتلا بودند جدا كردند.
اين ويروسها در همه جوجه شترمرغ ها بيماري زا نبوده و فقط در جوجههايي كه به خوبي تغذيه نشدهاند و رسیدگی خوبی نشده باعث بيماري شدند.
افزايش تعداد آبخوريها و محلی که اب میریزندبراي جوجه شترمرغ ها ضروري است و توليد كنندگان بهتر است كه اين مقدار آبخوري را براي آنها فراهم كنند.
فراهم آوردن روشنايي با شدت مناسب و همچنين ايجاد شرايط دمائي مناسب ممكن است شترمرغ ها را براي مصرف آب تشويق كند.توليد ادرار سفيد رنگ معمولاً نشانه محروميت از آب ميباشد.
. ادرار زياد، طبيعي و بدون رنگ بعد از 2 روز دي هيدراسيون تبديل به ترشح غليظ سفيد مي شود و بعد از 3 روز بي آبي، ترشح ادرار متوقف ميباشد.
نتیجه گیری
تخم نطفه دار این پرنده نقش ویژه ای در توسعه کسب و کار پرورش شترمرغ دارد به همین دلیل رعایت تمامی نکات لازم برای تولید تخم نطفه دار شترمرغ به نفع پرورش دهنده و شخص خریدار است. در این مقاله به بررسی تمام نکات لازم جهت داشتن یک دوره نگهداری و جوجه کشی از تخم نطفه دار این پرنده پرداختیم. آگاهی نسبت به این تکنیک ها باعث هدف گذاری و مسیریابی بهتر شما عزیزان می گردد.
به طور کلی، شترمرغ از جمله پرندگان بومی آفریقا است که قادر به پرواز نیست. این پرنده، بزرگترین پرندهای است که در حال حاضر ساکن است، و تخم نطفهدار آن نسبت به دیگر پرندگان از حجم بزرگتری برخوردار است. گردن و پاهای دراز شترمرغ به او امکان دادهاند که با سرعت 70 کیلومتر بر ساعت حرکت کند، که این میزان سرعت، بیشترین سرعت زمینی میان پرندهها است.
شترمرغها در اصل گیاهخوار هستند، اما از بیمهرگان نیز تغذیه میکنند. تخم نطفهدار این پرنده در دستههای پنج تا پنجاه نفری و به صورت گروهی زندگی میکنند. هنگامی که این پرنده عظیمالجسم احساس خطر میکند، یا فرار میکند و یا برای پنهان شدن بر روی زمین دراز میکشد.
اندازه تخم نطفهدار شترمرغ بسیار بزرگ است و وزن آن حدوداً بیست برابر تخم مرغ میباشد. با یک عدد تخم نطفهدار این پرنده میتوان برای 10 نفر املت درست کرد. گوشت قرمز شترمرغ به دلیل کمچرب بودن و میزان کلسترول پایینی که دارد، آن را نسبت به دیگر گوشتهای قرمز متمایز ساخته است. پوست این پرنده نرم بوده و از مقاومت بسیار بالایی برخوردار است که بر روی پوست آن فولیکولهای پر قرار دارند. قیمت تعیین شده در بازارهای جهانی برای پوست شترمرغ بسیار بالا است و در برخی نقاط تا 450 دلار نیز به فروش میرسد.
با کمال میل، متن را بررسی کردم. شترمرغها از دید رفتارشناسی به عنوان یک گونه اجتماعی مورد تحلیل قرار میگیرند. در محیطهایی که شترمرغها در خارج از فصل تولید مثل قرار دارند، دستههای متشکل از جنسها و سنین مختلف تشکیل میدهند و در نزدیکی چالابها مستقر میشوند. این پرنده همیشه از برخورد مستقیم با حیوانات دیگر خودداری میکند و به همین دلیل، رفتارهای خشن نسبت به آنها کمتر ابراز میشود. طبق گفتههای پژوهشگران، تمیز کردن پرو بال شترمرغها در بازه زمانی صبح تا ظهر انجام میشود. همچنین، حمام خاک بیشتر در بعد از ظهر و به هنگام غروب آفتاب انجام میشود. شترمرغهای بالغ به هنگام خوابیدن سرشان را بالا نگه میدارند، در حالی که جوجههای جوان در وضعیت دمر خواب میکنند. جالب است بدانید جوجههایی که توسط شترمرغهای دایه پرورش داده میشوند، رفتارهای غیرعادی مانند خوردن چوب را نشان نمیدهند. مهمترین رفتارهایی که نشان دهنده تغذیه غلط جوجههای شترمرغ میباشند، عبارتند از نوکزدن به پنجه، سر، پرکندن، و مدفوعخواری هم در حالت وحش و هم در حالت اسارت.